Mark Reynaert (Dadizele 19/10/1941 - Roeselare 22/05/2010)

Mark Reynaert

Op zaterdag 22 mei 2010 overleed ons bestuurslid Mark Reynaert. Voor de familie en voor Dadizele een bijzonder groot verlies. Opgegroeid in het Kernemelkstraatje (lees hier maar eens zijn artikel uit De Sprokkels van 2009!) kende hij zowat alle familieverhalen met zijn winkel (bij Martha van Cyriel Louagie) en zijn cafés waar iedereen nog iedereen kende. Hij mocht en kon naar Leuven Germaanse gaan studeren en kwam terug naar zijn geboortestreek waaraan hij steeds verknocht bleef. Zijn licentiaatsthesis over de locale legenden blijft voor altijd een getuige van zijn liefde voor onze streek en behoudt 40 jaar na datum nog steeds een grote waarde en dit is een heel uitzonderlijk lot voor een thesis. Naast die interesse voor plaatselijke geschiedenis behield hij als een homo universalis een ruime blik op de wereld. Ziehier hoe hij zichzelf voorstelde als bestuurslid van onze kring.
3 van de 4 zonen (Robert, Rudolf, Mark,Noel) van muzikant Achiel Reynaert kregen de liefde voor de dorpsfanfare Ridder Jan Zonen met de paplepel mee en bleven letterlijk trouw "tot der dood". Hij stond achter bepaalde fundamentele waarden zoals het zich belangeloos inzetten en dat vond hij in het bijzonder in de muziekmaatschappij die zijn leven bepaalde. Mark werd er in 1979 secretaris van en bleef dat tot zijn overlijden.Toen zijn vriend Walther Bekaert, dirigent van de Ridder Jans Zonen en bestuurslid van onze Kring, stierf eind 2002, schreef Mark een tekst als afscheid en was hij direct bereid om hem te vervangen als bestuurslid van onze heemkundige kring.
Ik zelf was ook bestuurslid van de Ridder Jans Zonen en het gezelschap van Walther en Mark heb ik erg op prijs gesteld en zal ik nooit vergeten.
Mark was een gevoelige man bij wie je af en toe wel eens een traan van ontroering zag en wees er maar zeker van dat hij kippevel kreeg bij iets moois. Als cultuurminnaar stond hij in bewondering voor mooie literatuur en dito muziek en van beiden had hij een grote kennis. Zo vergeet ik nooit het versje van djoos utendoale (pater Joris Declercq † 1981 Roesbrugge Haringe) dat ik voor het eerst van hem hoorde: "een vriend is lijk een stekkerdraad, het is moeilijk om er vanaf te geraken".

De kennis van Mark over de Dadizeelse geschiedenis was fenomenaal, hij had een ijzersterk geheugen en hij pronkte daar niet mee want hij was de man van eenvoudig grote klasse. Na zijn overlijden kwam zijn echtgenote Fransien Bekaert in het bestuur van Dadingisila.

Xavier Monteyne, 26-05-2010.

 

 

 

 

 

 

Mark Reynaert

 

 

 

 

 

 

 

De foto hieronder dateert van augustus 2009.

 

Onze andere overleden bestuursleden: Walther Bekaert, Roger Defieuw