05-10-2017: vertelavond met Mark De Bie

De jaren vijftig, dat waren de jaren van braaf-zijn en zwijgen, van schaarste en gebrek, van berusting maar nooit echt ongelukkig-zijn. Dat waren de gloriejaren van het straatcafé, de buurtverbondenheid, de fiets en de radio. Van ieder zijn eigen huisje met een overbodige beste plaats en een keuken die als woon-, was- en kookruimte diende.

Dan kwamen de expo, de verkiezing van de goedlachse Johannes XXIII tot paus en de stralende John Kennedy tot president, van de contraceptiepil en de eerste mens in de ruimte. In enkele jaren tijd veranderde het aanschijn van de wereld: van schaarste naar consumptie, van betutteling naar vrijheid (en zelfs naar de eerste schuchtere protesten). De televisie begon aan een onstuitbare opgang, de auto verstevigde het vrijheidsgevoel van de mensen. Boven alles: de ramen gingen open. De mentaliteit veranderde. Uit gehoorzame wezens groeiden zelfbewuste burgers, maar tegelijk maakte men van solidaire groepsleden asociale individuen. En dook de 'commercie' op... .
Mark De Bie debuteerde als auteur van cursiefjes. Hij schakelde over op toneel. Zijn stukken werden herhaaldelijk bekroond en bijna tweeduizend keer door beroeps- en vrijetijds-gezelschappen opgevoerd. "De dag dat het kampioenschap van België verreden werd" (1975) kwam als televisiespel op het scherm. Andere televisiewerken: "De Paradijsvogels" en "Alfa papa tango". In 1990 debuteerde De Bie als romancier.
Na "De Coburger" (1990, Lannoo) volgden "Een koningsjaar" (1992, Dedalus), "Cinema Jarofka" (1995, Davidsfonds),
"De bloemenkinderen" (1999, Davidsfonds), "De Windheks" (2000, Davidsfonds), "Dominus vobiscum" (2012, FreeMusketeers).


Toegang: ereleden gratis – leden € 1,50 – niet-leden € 3,00

 

 

Hier enkele foto's van de avond: